2014. július 16., szerda

Cégalapítás 2014 –Többszemélyes társaságok



Korábban részletesen bemutattam, hogy az egyszemélyes társaságnak milyen előnyei, kritériumai vannak, most azonban vegyük sorra milyen lehetőségekkel találja szembe magát az ember, ha többszemélyes gazdasági társaságot szeretne alapítani.
Amennyiben cégalapítás előtt áll és társaival együtt szeretnének vállalkozásba kezdeni először is meg kell szabni, hogy milyen törzstőkével kívánnak hozzájárulni az adott gazdasági társaság megalapításához. 

Bt. alapítás esetén lehetőség van rá, hogy minimális törzsbetéttel rendelkezzenek az egyes tagok, így tehát fejenként akár 1.000 Ft-tal is meg lehet alapítani egy céget. Hátrány viszont, hogy a bt beltagja korlátlanul felel, azaz saját vagyonával is helytállni köteles a társaság tartozásaiért. 

Közkereseti társaság esetében szintén két tagra van szükség, bt-hez hasonlóan nincs törzstőke minimum, viszont a tagok mindegyike korlátlanul felelős a társaság tartozásaiért.

Kft alapításnál viszont nincs korlátlan felelősség, tehát a cégalapítók a betett törzstőkéig felelnek. Az új Ptk. szerint a kft jegyzett tőkéje nem lehet kevesebb, mint 3.000.000 Ft. 

Zrt alapítás esetén az alaptőke nem lehet kevesebb 5 millió forintnál, míg Nyrt alapításánál minimum 20 millió forintos alaptőkét kell felmutatni. 

Cégalapítás során a megfelelő cégforma kiválasztásánál érdemes még a törzstőke és a felelősséget érintő követelményeken kívül az adózási szempontokat is figyelembe venni.